In april 2024 heeft Kiwa de BORG-objectcertificaten aangepast. Wanneer een BORG-E of BORG-B gecertificeerd bedrijf een installatie oplevert conform het BORG-A beveiligingsplan, kan er een certificaat worden afgegeven. Dit certificaat verwijst wel naar het beveiligingsplan, maar niet meer naar het intakedocument.

Op basis van een BORG-A beveiligingsplan kan een BORG-B / BORG-E gecertificeerd bedrijf direct aan de slag met de uitvoering van de bouwkundige en elektronische beveiliging. In dit geval hoeft er geen apart intakedocument opgesteld te worden. Het VRKI Intakedocument is een adviesdocument ter inventarisatie van de risicoklasse, bijbehorende beveiligingsmaatregelen en wensen van de aanvrager. Deze zaken zijn al door het BORG-A bedrijf integraal opgenomen in het beveiligingsplan, waardoor het niet nodig is om een apart Intakedocument op te stellen.

Is BORG-A verplicht?

Dit is een veelgehoorde vraag en het antwoord is simpel: Nee! BORG-A is niet verplicht.
Alle bedrijven die nu BORG gecertificeerd zijn mogen de beveiligingsplannen opstellen zoals ze dat gewend zijn. Zij dienen een risicoanalyse uit te voeren volgens de VRKI. Hierna wordt er een beveiligingsplan opgesteld dat voldoet aan de eisen uit paragraaf 3.2.5 van de schema’s BORG-E en BORG-B. De beveiligingsmaatregelen die door het bedrijf voorgeschreven en uitgevoerd worden, dienen te voldoen aan de VRKI.

Voor wie is de BORG-A certificering nu eigenlijk?

De Verbeterde Risicoklassen Indeling (VRKI) wordt gehanteerd bij het bepalen van het inbraakrisico van bedrijfsgebouwen en woningen. De VRKI is niet toereikend voor (zeer) grote of bijzondere objecten met een hoge waarde concentratie of hoog risico, zoals bijvoorbeeld juweliers, musea of grote warenhuizen. Voor het vaststellen van het optimale beveiligingsconcept voor dergelijke situaties is maatwerk noodzakelijk. Hier biedt het BORG-A schema uitkomst!

Het BORG-A bedrijf stelt samen met de opdrachtgever en de verzekeraar, het beveiligingsplan voor de hoog risico objecten op, om tot een goede beveiliging te komen.

Wij kunnen u adviseren welke toepassing in uw situatie de beste keuze is. Klik hier om uw dichtstbijzijnde specialist te vinden!